Årets
sommerlektyre

Jeg forbinder ferier med lesing. Jeg pakker alltid med meg et par bøker på reise som jeg sluker på flyet og ved bassengkanten mellom dukkertene. I år var intet unntak. Denne sommeren pakket jeg kofferten med tre bøker jeg hadde svært lyst å lese (og en bok jeg leser for andre gang).

Amerikansk Karmageddon var den første boken jeg åpnet. Første del av ferien fant sted på Nordsjælland i Danmark og dagene besto for det meste av vind og regn. Det var med andre ord lagt til rette for lesing. Boken er skrevet av Thomas Seltzer som er kjent for tv-programmet UXA på NRK og er i tillegg en kjent skikkelese i musikkmiljøet. Seltzer er født i USA og har store deler av familien sin der. I Amerikansk Karmageddon forsøker Seltzer å beskrive årsakssammenhengen til hvorfor USA er så turbulent i dag. Teksten er lettlest med mange fotnoter som ofte er knyttet til relevant musikktrivia og fun facts. Seltzer er heller ikke redd for å utforske kjente og ukjente konspirasjonsteorier som florerer i USA. Jeg sitter igjen med en økt innsikt og interesse for amerikansk politikk og kan bruke mye av dette for videre lesing.

Andre halvdelen av ferien fant sted i Nord-Italia og den ekstreme varmen var en kontrast til det friske været på Nordsjælland. Ved bassengkanten leste jeg Den sjette utryddelsen, skrevet av Pulitzerpris-vinnende journalisten Elizabeth Kolbert. Dette er en bok man ofte finner på på lister over bøker man bør lese. Det er en lettlest og enkelt forklart oversikt over de fem kjente utryddelsene av liv på denne kloden. Kolbert beskriver sin egen reise til ulike steder i verden der eksperter har oppdaget av arter er i ferd med å forsvinne. En fellesnevner for forsvinningene er endringer i habitat som skyldtes alt fra temperatur, riving eller globalisering. Disse endringene blir også brukt til å forsøke å forklare hva som kan ha skjedd ved de første fem utryddelsene. Den sjette utryddelsen er den som foregår i dag og Kolbert gir leseren et interessant innblikk i hvordan mennesker har endret flora og fauna på denne planeten gjennom tusenvis av år.

Den tredje og siste boken ble lest hjemme og primært på balkongen til lyden av fuglekvitter og lett bris i trærene. Creativity Inc. er en kombinasjon av hvordan man kan lede en kreativ bedrift og en 'bak kulissene' av skaperen av animasjonsstudioet Pixar, Ed Catmull. Dette er andre gang jeg leser denne boken og den første gangen jeg kan huske at jeg leser en bok for andre gang. Catmull har viet karrieren sin til å skape en kreativ og givende arbeidsplass hos Pixar. Creativity Inc. er også en fylt med Catmulls egne erfaringer og lærdommer opp igjennom en lang karriere. En karriere som har bidratt å bryte grenser for hva som er mulig i både dataanimasjon og kreativ filmskaping.

Som barn slukte jeg bøker (med øynene, ikke munnen) og jeg kan ofte savne følelsen av å være oppslukt i en bok. Som voksen har jeg ikke prioritert dette foruten ferier. Jeg ønsker å bytte ut noe av skjermtiden min med boktid fremover og skal forsøke å innkorporere nye vaner i en arbeidshverdag som gir rom for lesing. Nye vaner som forhåpentlgvis erstatter vaner jeg ikke er så glad for å ha, som f.eks. YouTube.Vi sees ved neste innlegg.